Wat is mediation?


Mediation is een effectieve manier om conflicten op te lossen. Een mediator begeleidt jou en de ander in een situatie waar jullie samen niet uitkomen. Met elkaar vinden we oplossingen waar jullie je allebei in kunnen vinden.

 

Wat doet een mediator?

Een mediator is expert in het begeleiden van gesprekken. Hij zorgt ervoor dat jij je verhaal kan doen. Jullie emoties krijgen een plek, maar voeren niet meer de boventoon in het gesprek. Hij ondersteunt jou en de ander in het vinden van passende oplossingen. De mediator is onafhankelijk, onpartijdig en oordeelt niet.

Gratis kennismaking

In dit eerste gesprek maken we kennis en bespreken we waarom jullie mediation overwegen. We beslissen samen of er voldoende vertrouwen is in mediation en in de mediator om het traject te starten.

 

Mediationovereenkomst

In de mediationovereenkomst omschrijven we de mediationvraag en leggen we afspraken voor mediation vast. Alle partijen ondertekenen dit document. Zo spreekt iedereen vertrouwen uit in het proces en belooft zich te houden aan gemaakte afspraken. De overeenkomst voldoet aan de eisen die het MfN* daaraan stelt.

 

Mediationgesprekken

We voeren (twee)wekelijks een gesprek van twee uur. De duur van het traject is afhankelijk van het aantal betrokkenen en de complexiteit van het conflict. Een mediationtraject duurt gemiddeld 2 tot 4 maanden.

 

Oplossingen vinden

Als alles besproken is en jullie elkaars zorgen en belangen kennen, kunnen jullie op zoek naar duurzame oplossingen. De mediator ondersteunt hierbij en let erop dat de gemaakte afspraken haalbaar en aanvaardbaar zijn voor alle partijen.

 

Vaststellingsovereenkomst

Gemaakte afspraken kun je vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Wil je ook een executoriale titel verbinden aan de vaststellingsovereenkomst? Dan kan dit via een notariële akte of door bekrachtig van de rechter. 

 

Advocaat of mediator

We zijn gewend onze conflicten zelf op te lossen. Lukt dat niet? Dan kun je een advocaat in de armen nemen en de rechter laten beslissen. Een advocaat gaat voor de winst (van 1 partij) en wat de rechter beslist is bindend. De kans is daardoor groot dat één of alle partijen ontevreden zijn met het resultaat. Daarna samen verder gaan wordt hierdoor lastig.


Bij mediation bepaal je zelf wat je wilt bespreken en welke afspraken je maakt. Hierdoor is de kans groot dat alle partijen tevreden terugkijken op het proces en het resultaat. Bovendien bespaart tijd, energie en geld.

 

* MfN

Het MfN-register is hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. De Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand werken alleen met MfN-registermediators. En dat is niet zonder reden. MfN-registermediators handelen in conflictsituaties met beheersing en borging van een zeer hoge kwaliteitsstandaard. Het register van de MfN wordt beheerd door een aparte onafhankelijke kwaliteitsstichting: de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Het MfN-register heeft als ultiem doel de kwaliteit van mediation en mediators in Nederland te bevorderen en te waarborgen.

Share by: